Prihodnost terapij in preventive pred aterosklerozo.

Visoke vrednosti LDL holesterola v krvi  vplivajo na nastanek in razvoj ateroskleroze.  Kljub vsem klinično dostopnim terapijam za nižanje LDL holesterola v krvi pa se še vedno soočamo z visoko pojavnostjo ateroskleroze med ljudmi.

Znanstvene študije dokazujejo, da pri oblikovanju kliničnih terapij in preventive pred razvojem ateroskleroze vemo premalo o funkciji HDL holesterola v telesu. In kot kaže bodo prihodnje terapije vključevale predvsem znanje o manipulaciji funkcije HDL holesterola.

VLOGA HDL holesterola v telesu

Ena najdlje poznanih funkcij HDL holesterola je, da promovira izločanje holesterola iz perifernih celic in ga dostavi jetrom. Vse bolj natančno pa odkrivamo ostale vloge HDL holesterola. In sicer, da:

  • varuje žilni sistem (zmanjšuje vaskularno nalaganje LDL holesterola),
  • deluje kot antioksidant,
  • deluje protivnetno,
  • je imunomodulator,
  • ima vlogo pri obnovi endotelnih celic.

In zakaj funkcije HDL holesterola šele sedaj natančneje spoznavamo? Razlog za to je njegova kompleksna sestava. HDL holesterol sestavlja več kot 80 različnih beljakovin ter več kot 200 maščobnih delcev in ostalih potencialno bioaktivnih molekul.

 

oblika HDL                 velikost in gostota                     vsebnost apolipoproteina

 

Pomembnejša od količine HDL holesterola je njegova FUNKCIONALNOST

Vemo, da so NIZKE vrednosti HDL holesterola v krvi so povezane z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni.

VISOK HDL holesterol, ob istočasnem VISOKEM LDL holesterolu v krvi pa je lahko opozorilo, da HDL holesterol v telesu ne opravlja svojih funkcij dovolj učinkovito. V takem primeru je tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni v takem primeru še posebej veliko.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*