VEGANSKO, BREZ GLUTENA, PROTIVNETNO, HASHIMOTOV TIROIDITIS, PCOS, SRČNO-ŽILNI SISTEM,  ANTI-AGING

Čas priprave: 20min

SESTAVINE (za 2-3 osebe)

½ dl surovega basmati riža, ½ dl surove tatarske ajde, 3 žličke kaper, ½ srednje velike bučke, 1 manjša paprika, oljčno olje, začimbe: morska sol, mleti koriander ali garam masala, timijan, rožmarin, poper ali čili -po okusu.

PRIPRAVA

Na oljčnem olju popražimo surov basmati riž, toliko da riž zadiši. Nato zalijemo z vodo, ter dodamo tatarsko ajdo, kapre in vse začimbe. Med kuhanjem narežemo papriko in bučko in ju dodamo mešanici riža in ajde. Kuhamo do mehkega. Jed je odlična v kombinaciji s skodelico kokosovega jogurta/kreme ali mandljeve kreme, lahko pa postrežete poleg tudi samo solato. Za vse ljubitelje beljakovin živalskega izvora je pa rižota odlična priloga pečeni oradi ali brancinu ali perutnini.

 

TATARSKA AJDA (Fagopyrum tataricum) je staro slovensko živilo in bogat vir antioksidantov, predvsem rutina in kvercetina. Vsebnosti antioksidantov v tatarski ajdi so višje kot v navadni ajdi. Je tudi vir nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov B (B1, B2, B6) in  mikroelementov kot: selen, cink, železo, kobalt, krom, idr.. Ne vsebuje glutena in velja za vsestransko živilo v preventivi pred srčno-žilnimi boleznimi in vnetji. Odlična pa je tudi kot anti-aging živilo.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*